NARAVNO, NARAVNO in še enkrat NARAVNO...

 

Naravno konjarstvo, naravna oskrba v odprtem hlevu in naravna skrb za kopita so glavna področja našega pristopa do konja, kjer sledimo principu "naravnega".

 

Iz konjevega naravnega bivalnega okolja in navad izhaja, da konji vsakodnevno potrebujejo veliko prostora za gibanje in neomejeno druženje s prijatelji iz črede, saj jim je to naravno in pozitivno vpliva na njihovo psihofizično stanje. Poleg tega se konji v naravi hranijo preko celega dne, zato je pomembno zagotoviti tudi celodnevni dostop do mrve in vode, ter vnos koncentriranih krmil prilagoditi potrebam posameznega konja, glede na njegovo zdravstveno stanje in urnik dela.

 

K skrbi za njihovo fizično stanje paše tudi skrb za kopita in tako, kot v naravi, kjer so konji nepodkovani, so tudi pri nas večinoma vsi bosi. Ker pa ni dovolj, da se njihova kopita samo znebijo podkvic, moramo zavoljo kvalitetne skrbi za kopita upoštevati veliko dejavnikov glede gibanja in prehrane.

 

Nenazadnje pa je treba gledati tudi na konjevo dobro psihično stanje in v tem pogledu dosegamo izredno dobre rezultate s pristopom, ki se imenuje naravno konjarstvo. Pristop naravnega konjarstva postavlja konja na prvo mesto in uči naravne komunikacije s konj, ki izhaja iz principov interakcije med konji samimi, znotraj črede.

NARAVNO KONJARSTVO
 

Na našem ranču se ukvarjamo s posebnim pristopom, ki je konju čim bolj prijazen in naraven in se imenuje "naravno konjarstvo".

 

Pristopov naravnega konjarstva je več in v največji meri se pri nas ravnamo po principih naravnega konjarstva po Parelliju, vendar svoje znanje in izkušnje ves čas širimo in nadgrajujemo tudi s preučevanjem in uporabo drugih pristopov.

 

Naravno konjarstvo zajema določene principe dela s konjem, ki izhaja iz dognanj na osnovi opazovanja črede konj in njihovega medsebojnega sporočanja ter delovanja.

 

Konjevo razmišljanje je precej drugačno od človeškega in za čim boljše razumevanje konja, njegovega vedenja in njegovih potreb, se splača poglobiti v svet naravnega konjarstva, ki razbije marsikatero "famo" konjskega sveta in prinese popolnoma nov pogled na to plemenito žival.

 

 

Na Ranču Seleren nudimo obilico programov druženja, spoznavanja in dela s konji in prepričani smo, da vam lahko pričaramo čudovito izkušnjo s konji. Konji so naša strast in želimo jo deliti z vami, pri tem pa je v naših očeh konj prav tako pomemben, kot vi, zato zagotavljamo kvalitetno in celostno konjsko izkušnjo za vse, ki si konja želite spoznati pobliže in malce drugače.

PONUDBA UČENJA JAHANJA IN DELA S KONJEM

NA PRVEM MESTU JE KONJ

 

Za nas je konj čudovita in mogočna žival, preredko videna v vsej svoji celoviti veličastnosti in vsem, kar nam lahko ponudi, poleg hrbta za jahanje, zato želimo ta pogled na konja razširiti in tudi vas povabiti v naš svet druženja in dela z njimi. 

 

Tudi Winston Churchill je dejal:

 

"There is something about the outside of a horse, that is good for the inside of a man..."

 

(Nekaj je na zunanjosti konja, kar je dobro za notranjost človeka...") in mi se tega še kako zavedamo. Ker nam konji nudijo tako veliko, svoje vse, želimo zanje poskrbeti po svojih najboljših močeh in tudi v vas spodbuditi tako predanost konju.

© 2015 by Ajda Mav, s.p.