Za konjarje

Vsem konjarjem, ki si želite razširiti obzorja in svoje znanje jahanja ter dela s konji še nadgraditi, smo na voljo preko celega leta na našem ranču ali v vašem hlevu.

 

Če imate težave s šolanjem konja, se vam zdi, da imate t.i. "problematičnega" konja in ste se znašli pri delu z njim v slepi ulici, ali pa preprosto iščete odgovore na vprašanje kako postati boljši jahač in konjar, lahko pomoč poiščete pri nas.

 

Poleg znanja na področju dela s konji in jahanja po principih naravnega konjarstva, nas odlikuje tudi obširno znanje dela s konji islandske pasme, saj se z delom s konji, jahanjem in oskrbo konj ukvarjamo že več kot desetletje.

Šola empatičnega konjeništva

Naš osnovni učni program je celostno učenje dela s konji in jahanje po principih empatičnega konjeništva. Ta pristop do konja vključuje spoznavanje konja v celoti, njegovo razmišljanje, način odzivanja in sporazumevanja ter značilnosti njegovega gibanja, kar spoznamo preko dela na tleh, nato pa tudi zavedanje lastnega telesa, umskega in čustvenega stanja ter tehnik za jahanje, ki upoštevajo vse prej osvojene principe in tako jahaču, kot konju, nudijo prijetno jahalno izkušnjo.

 

Spodbujamo gradnjo odnosa s konjem, ki temelji na medsebojnem zaupanju in spoštovanju ter razumevanju, da konj ni samo orodje za dosego cilja ali hrbet, ki nas mora prenašati naokoli, temveč živo bitje, ki se ob pravilnem pristopu veseli druženja z nami ravno tako, kot mi z njim.

 

Uvodnih nekaj ur preživimo izključno s konjem na tleh, da spoznamo principe njegovega razmišljanja in našega nadaljnega delovanja, naslednje učne ure pa so sestavljene iz dveh delov, in sicer najprej delamo s konjem na tleh (igranje s konjem), nato pa se v drugem delu še povzpnemo na njegov hrbet, če smo skupaj s konjem za to pripravljeni. V ospredju učenja je premagovanje ovir na področjih samozavedanja in lastne motorike ter komunikacije in usklajevanja v gibanju s konjem.

Veter v grivi

Za vse navdušence islandske pasme konj nudimo svetovanje in treninge posebej prilagojene tej pasmi, saj so islandci znani po večjem številu hodov, kot večina ostalih pasem in je delo z njimi potrebno temu prilagoditi.

 

Na nas se lahko obrnete, če imate islandskega konja, pa izkušenj s to pasmo še nimate, ali pa si želite svoje znanje dela z njimi in jahanja še nadgraditi.

 

Nudimo tudi pomoč pri pripravi konj in jahačev posebej za tekmovanja v jahanju islandskih konj, saj nas odlikuje večletno udejstvovanje na tovrstnih tekmovanjih in obširne izkušnje na področju dela z in jahanja islandskih konj.

Reševanje težav s konji

Za posameznike, ki se srečujejo s težavami pri delu s svojim konjem, nudimo treninge in svetovanje na našem ranču ali na vaši lokaciji.

 

Nudimo pomoč pri delu s t.i. "problematičnimi" konji , s katerimi delamo po principih empatičnega konjeništva in celostnega pristopa h konju. Pri delu upoštevamo konjeve biomehanične zmožnosti, umske in telesne izzive, s katerimi se sooča, ter vam svetujemo tudi glede oskrbe, prehrane in ostale nege konja, če se za njegovo vedenje v tem kaže vzrok.

 

Pri reševanju težav delamo vedno v kombinaciji - delo s konjem in delo z lastnikom in konjem, saj je bistvenega pomena vzpostavitev novih načinov delovanja znotraj partnerstva lastnika in konja, da bosta lahko uživala sadove svojega dela tudi, ko nas ne bo zraven.

Ujahovanje

Na ranču ponujamo tudi program ujahovanja konj in/ali nadaljnje šolanje osnovno ujahanih konj.

 

Kot pri drugih programih, s konji delamo po principih empatičnega konjeništva in celostnega pristopa h konju. Pri delu upoštevamo konjeve biomehanične zmožnosti, umske in telesne izzive, s katerimi se sooča, ter vam svetujemo tudi glede oskrbe, prehrane in ostale nege konja, če se za to pojavi potreba.

Konje na jahanje pripravljamo postopoma in najprej z delom na tleh, s poudarkom na ustreznem razvijanju umskih in telesnih sposobnostih za pripravo na sprejemanje opreme in nošenje jahača.

Pri ujahovanju sledimo principom dobrih praks dresurnega jahanja s poudarkom na dobri uravnoteženosti konja in razvijamo odzivnost na minimalna dejstva jahača.

V ujahovanje sprejemamo le konje po 4. letu starosti, z upoštevanjem, da se konj do 6. (ponekod šele do 8.) leta v celoti razvije, zato se plan treninga individualno prilagodi konju. Čas ujahovanja se giblje od pol leta naprej.

 

Pri ujahovanju delamo vedno v kombinaciji - delo s konjem in lastnikom.

© 2015 by Ajda Mav, s.p.